Utsatt for hersketeknikker? - Slik kan du håndtere det

Hersketeknikker utøves flere ganger daglig over det ganske land. Jeg kan fortelle deg litt om dem, og komme med noen tips her til hvordan du takler hersingen.

 

UTESTENGELSE


Opplever du at døren stenges. Hvis du klarer, forsøk å ikke ta det personlig. Dersom noen går bevisst inn for å holde deg utenfor, bør du ta det opp. Ta saken opp med vedkommende og spør rett ut - hvorfor. Ta mot til deg, og gå rett på sak.

 

TILSIDESETTELSE


Du kan oppleve at folk oppfører seg nedlatende overfor deg, og kommer med nedlatende uttalelser. Her er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg bli trykket ned av den som prøve å herse. Opptre rolig, snakk rolig, og bare fortsett videre i resonnementet ditt fra der du ble avbrutt. Ikke eksplodèr. Da taper du. Dersom vedkommende prøver å gjenta sin nedlatende oppførsel, kan du svare rolig og behersket med at du ikke lar deg avbryte. Du kan si: Ikke avbryt meg - og fortsette det du var iferd med å si.

 

LATTERLIGGJØRING


Du kan spørre rett ut i en rolig form om hva han eller hun mener med det. Her kan du ta i bruk hele spørsmålsrekken innen hvem, hva, hvor, hvorfor og hvordan. Da må herseren stå til svars, fremfor at du blir fremstilt som en dust.TILBAKEHOLDELSE AV INFORMASJON

Det kan gjelde aktiv tilbakeholdelse av informasjon som du skulle hatt, enten muntlig eller skriftlig. Informasjon er makt, vet du.

Vær først sikker på at det er snakk om en hersketeknikk. Det kan skyldes en uheldig forglemmelse eller at personen er distrè. Når du er sikke på at det er snakk om en hersketeknikk, så kan du ta det opp med vedkommende, og spørre hvorfor han/hun bevisst utelater informasjon som du skulle hatt.

 

DOBBELT STRAFF

Hvis det blir galt samme hva du gjør, så kan det væe snakk om dobbelt straff. Her er det også å anbefale å spørre rett ut hva som forventes av deg.  Ikke sikkert at du alltid får klare svar. Enkelte mennesker er bare troll, og andre mennesker finner glede i å gjøre det ubehagelig for andre. Vær obs!

 

VANSKELIG SPRÅK

ødfgj a+945kdgk a¨d+gja4+a9urtj!

Eksempler på dette kan være personer som slenger rundt seg med interne uttrykk, navn du ikke kjenner (såkalt namedropping), vanskelige faguttrykk eller fremmedord eller byråkratisk og komplisert språk.

Det er lett å føle seg utenfor hvis man ikke er inne i stammespråket. Ikke la dem gjøre deg urolig. Spør, spør og spør. Heller en gang for mye, enn en gang for lite. Hva betyr det? HVa mener du nå? Det navnet har jeg aldri hørt før. Hvem er det? Hva betyr egentlig den setningen? osv osv osv.

 

LYKKE TIL!

 

4 kommentarer

Helsedagbok

11.09.2015 kl.12:34

Ja enten må man lukke øra og ikke bry seg, Eller være med på det som skjer. Tror jeg velger det første. Man kan uansett ikke skjønne alt, om man ikke vet om det som skjer fra før.

annebe

11.09.2015 kl.12:38

Så bra tips:)..tror jeg er god på å skjønne når folk er slik..men synes det er vanskelig å konfrontere dem med det..må nok øve meg på å ikke være så redd for at andre skal bli fornærmet eller såret :)

Men jeg tar heldigvis ikke ting så personlig ...så da går det som regel greit ...(men selvsagt kan en bli såret og føle seg urettferdig behandlet noen ganger ) Ha en fin dag videre :))

irenglede

11.09.2015 kl.14:26

Helsedagbok: Ja, viktig poeng. Helt opp til hver enkelt. Ønsker deg en fin fredag! :0)

irenglede

11.09.2015 kl.14:28

annebe: Ja, du er inne på noe, nemlig å øve seg. Da blir man bedre på å ta opp ting man ellers kanskje er litt tilbakeholden på. Ikke riktig at man selv skal bli forulempet for å unngå at andre blir det. Ha en fin fredag og helg! ;D

Skriv en ny kommentar

irenglede

irenglede

55, Oslo

Velkommen til mitt lille magasin med daglige postkort til de som har lyst til å titte innom. Tanken er å være til glede, nytte eller underholdning, og kanskje treffe med et tips eller to. Kontaktinformasjon er mail til: irenglede@getmail.no

Kategorier

Arkiv

hits