15 minutter til matplan!

Hei jeg har plukket med meg noen tips om sette opp enmatplan for uken fra et dansk matblad. Disse vel jeg gjerne dele med deg, fordi jeg synes tipsene var bde nyttige og fine.

  1. Sett av et kvarter til legge ukens matplan. Det kan for eksempelvre sndag formiddag. Kanskje fler du at du ikke har tid, men de f minutter du bruker p lage matplanen, vinner seg selv inn i lpet av en travel uke.
  2. Velg en innkjpsdag hvor du har tid til kjpe inn stort til det meste av uken. Hvis det passer deg best kjpe inn stort p tirsdagen, er det smart la din matplan gjelde fra den dagen.
  3. Du kan gi hver dag sitt eget tema. Eksempel: Mandag=fisk, tirsdag=vegetarisk, onsdag=suppe, torsdag=salat, fredag=ovnsrett, lrdag=verdens kjkken og sndag=rester. Dette kan gjre det enklere f ider og er med p sikre en variert kost.
  4. Tenk ut kjttpakken. Med det mener jeg at du nrskal planlegge en rett, s i stedet for ta utgangspunkt i kun kjttet, s kan du bygge retten rundt eksempelvis en favoritt grnnsak, ett krydder, pasta eller en annen rvare. P den mten kan du booste din kjkken kreativitet, og lokke deg selv til tenke annerledes. Husk ogs se litt ekstra godt etter i kjleskapet og i hyllene dine. Hva har du som trenger bli brukt?
  5. Dagens salat kan se ut p mange mter, og her foretrekker du kanskje litt freestyle uten oppskrift. Med et fornuftig lager av frukt og grnt - f.eks. epler, gulrtter, tomat og avocado, salat og spirer, samt ntter, soltrkede tomater, kapers og salat ost s har du en super start.
  6. Skriv en innkjpsliste, samtidig som du setter opp matplanen. Hvis du f.eks. har skrevet opp en bunt gulrtter p innkjpslisten til onsdagens mltid, og du vet at du faktisk kun skal bruke fire gulrtter den dagen, kan du planlegge lage gulrotsuppe p torsdag. Da unngr du at rvarene hoper seg opp og blir gamle fr du fr brukt dem.
  7. Er det kun deg i husholdningen, s er saken grei. Men dersom dere er flere i husholdningen, s er det greit vite hvem som er hjemme til hvilke dager, og hvem som har ansvaret for den dagens matlaging. Husk ta hyde for dager med sene fritidsaktiviteter, mter og gjester og koordinr med resten av familien nr dere skal samles rundt bordet, og hvem som er dagens kokk.
  8. Ukens matrester kan trylles om til et rent festmltid. La eventuelt den siste dagen p din matplan st tom, s du kan lage mat av ting som ikke ble brukt opp i uken som gikk. Omelett med fyll, grnnsaksuppe, pizza eller wok er noen eksempler.
  9. Alle kan vre med nr det skal vre forslag til retter i matplanen. Ha en nskekrukke stende p kjkkenet, s familiens medlemmer kan legge en lapp i krukken med navnet p en rett de godt kunne tenke seg. Nr matplanen skal settes opp, kan man trekke ut en eller to lapper og sette disse matrettene p planen.
  10. Heng matplanen opp et sted der alle kan se den. S kan man g og glede seg til alle den gode maten! Ikke kast planen nr uken er omme. Gjem den og ta den frem igjen om noen uker.

Lykke til og velbekomme!

Klem fra "Domestic Diva"

8 kommentarer

Vestgrd

15.10.2015 kl.09:27

Takk for gode tips!

irenglede

15.10.2015 kl.09:56

Vestgrd: Hyggelig at du likte tipsene, og velkommen innom bloggen igjen. ;D

atlelundhaug

15.10.2015 kl.10:19

Det var en god ide, den skal vi teste ut. Litt utfordringer i matvegen ettersom jeg i voksen alder ble allergisk mot gluten og E407

irenglede

15.10.2015 kl.11:33

atlelundhaug: Jeg synes det er ekstra hyggelig nr folk fr lyst til prve ut ting jeg foreslr p bloggen. Allergisk mot gluten har jeg hrt om, men E407....hva er man allergisk mot da? Hei & Hopp!

atlelundhaug

15.10.2015 kl.11:46

Et stoff e407 carrageenan det fr magen min til tro at er gluten. Det er fortykkningsmiddel brukt mye i iskrem.

Brukes til f forsksdyr til bl i magen.

Litt rart da se reklame med " kremen av norsk iskrem"

Legg merke til hvor mye flte det er i.

Hadde det vrt 99%flte s hadde den vrt naturlig tykk og ikke trengt E 407

Noe tenke p det. Merkevaren NORSK. Hmmmm sier n jeg. Vi lager nr sagt alt sjl heime hos oss.

irenglede

15.10.2015 kl.11:52

atlelundhaug: Nmen fydda! Forsksdyr til bl i magen....., og s jeg som elsker iskrem. Det der er jo helt uvirkelig grusomt Ja, virkelig noe tenke p. Hadde ingen anelse. Kanskje p tide skaffe seg en ismaskin?

atlelundhaug

15.10.2015 kl.11:56

Lag den sjl 100% flte ikke 18%

Det gr fint uten maskin bare litt mer tidkrevende. Eldste datteren vr er kokk hun gjr det fort.

irenglede

15.10.2015 kl.12:24

atlelundhaug: Hehe. Jeg har ingen datter som er kokk, men et alter ego som heter Domestic Diva, og hun fikser det lett som en plett.

Skriv en ny kommentar

hits