Utøver noen hersketeknikker mot deg?

Hersketeknikker utøves flere ganger daglig over det ganske land. Det er ikke kun hersketeknikker mann overfor kvinne. Dette kan forekomme i mange forskjellige sammenhenger. Så dersom du opplever en litt småekkel følelse i en situasjon, men ikke helt klarer å sette fingeren på hva det er, så kanskje du er utsatt for akkurat dette.

Her kan jeg fortelle deg litt om de vanligste hersketeknikkene, og komme med noen tips her til hvordan du takler denne herskingen.

UTESTENGELSE


Opplever du at døren stenges? Du inkluderes eller involveres ikke, og føler deg utenfor. Hvis du klarer det, så forsøk å ikke ta det personlig. Dersom noen går bevisst inn for å holde deg utenfor, bør du ta det opp. Ta saken opp med vedkommende og spør rett ut – hvorfor. Ta mot til deg, og gå rett på sak.

 

TILSIDESETTELSE


Du kan oppleve at folk oppfører seg nedlatende overfor deg, og kommer med nedlatende uttalelser. Her er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg bli trykket ned av den som prøve å herse. Opptre rolig, snakk rolig, og bare fortsett videre i resonnementet ditt fra der du ble avbrutt. Ikke eksplodèr. Da taper du. Dersom vedkommende prøver å gjenta sin nedlatende oppførsel, kan du svare rolig og behersket med at du ikke lar deg avbryte. Du kan si: Ikke avbryt meg – og fortsette det du var iferd med å si.

 

LATTERLIGGJØRING


Du kan spørre rett ut i en rolig form om hva han eller hun mener med det. Her kan du ta i bruk hele spørsmålsrekken innen hvem, hva, hvor, hvorfor og hvordan. Da må herseren stå til svars, fremfor at du blir fremstilt som en dust. Dersom vedkommende ikke er vant til motstand, så kan de faktisk bli svar skyldig og selv fremstå som en dust.

 

TILBAKEHOLDELSE AV INFORMASJON

Det kan gjelde aktiv tilbakeholdelse av informasjon som du skulle hatt, enten muntlig eller skriftlig. Informasjon er makt, vet du.

Vær først sikker på at det er snakk om en hersketeknikk. Det kan skyldes en uheldig forglemmelse eller at personen er distrè. Når du er sikker på at det er snakk om en hersketeknikk, så kan du ta det opp med vedkommende, og spørre hvorfor han/hun bevisst utelater informasjon som du skulle hatt. Fortell vedkommende at det er bortkastet tid, og at det ikke virker.

 

DOBBELT STRAFF

Hvis det blir galt samme hva du gjør, så kan det væe snakk om dobbelt straff. Her er det også å anbefale å spørre rett ut hva som forventes av deg.  Ikke sikkert at du alltid får klare svar. Enkelte mennesker er bare troll, og andre mennesker finner glede i å gjøre det ubehagelig for andre. Vær obs! Ikke la deg lokke i argumentasjonsfella hvor alt ender opp med å bli din feil. Konkretisèr gjerne ved å beskrive problemstillingen, og spør gjerne direkte. Blir det aldri bra nok?

 

VANSKELIG SPRÅK

ødfgj a+945kdgk a¨d+gja4+a9urtj!

Eksempler på dette kan være personer som slenger rundt seg med interne uttrykk, navn du ikke kjenner (såkalt namedropping), vanskelige faguttrykk eller fremmedord eller byråkratisk og komplisert språk, tilsynelatende for å fremmedgjøre deg slik at du skal føle deg utenfor.

Det er lett å føle seg utenfor hvis man ikke er inne i stammespråket. Ikke la dem gjøre deg urolig. Spør, spør og spør. Heller en gang for mye, enn en gang for lite. Hva betyr det? Hva mener du nå? Det navnet har jeg aldri hørt før. Hvem er det? Hva betyr egentlig den setningen? osv osv osv.

 

LYKKE TIL!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg