På tide å la musa hvile?

Hei på kveldingen!

Har du noen gang tenkt på hva det er du bruker mest i hverdagen? Datamus, kanskje? Nettopp. De fleste av oss er ganske like der. Det er jo et flott hjelpemiddel som bidrar til at vi får brukt våre dataverktøy optimalt. Men hva hvis det begynner å gjøre vondt i skuldrene, eller du opplever å få musearm, kanskje kjenner at nakken strammer seg skikkelig, og spenninger i ryggen gjør så det ser ut som om du har glemt å ta kleshengeren ut av jakken? Hva gjør du da?

Det er ikke usannsynlig at bruk av datamus kombinert med feil arbeidsstilling kan være årsaken. Jo, da er det på tide å gi den musa ferie.

Du lurer kanskje på hva uttrykket musearm betyr? Ikke alle har opplevd å få det. Men, tro meg, du vil merke det ganske tydelig dersom du får musearm. Jeg vil gjerne henvise til en artikkel fra Helsenett som forklarer dette litt nærmere. Noen kaller det også musesyke, men det går ut på det samme.

Artikkelen jeg leste i Helsenett forklarer at musearm ikke er et strengt medisinsk definert syndrom. Begrepet inkluderer alle plager som kan forekomme i forbindelse med gjentatte anstrengelser av muskler, sener, nerver og leddbånd.

Dette forkommer vanligvis innenfor områder som:

– skuldre
– armer
– håndledd
– hender

Det vanligste man reagerer på i forbindelse med musearm er smerter. Man kan også oppleve smerter i nakkeregionen. Smertene vil som regel bli verre ved videre bruk av datamaskin og datamus.

Symptomene varierer etter hvor belastningen er. Felles for alle er at plagene mest sannsynlig skyldes langvarig bruk av datamus.

Hvorfor får man disse smertene og symptomene?

Grunnen er ofta at det er snakk om mye bruk av data/datamus/tastatur, evt. kombinert med feil arbeidsstilling.

Et råd kan være å sørge for å legge inn små pauser fra dataen i løpet av arbeidsdagen. Dette er jo fordi vi ikke skapt for stillestitting, og ihvertfall ikke stillesitting lenge av gangen. Så var det dette med stress. Det kan også se ut til å være en medvirkende del.

Ved presisjonsarbeid med mus holdes håndleddet i en noe unaturlig stilling. I tillegg spenner fingre og fingertupper seg for å trykke ned taster og gripe om musen.

Smerter i muskler i skuldre og underarmer skyldes spenning av muskulaturen over lengre tid. Dette hemmer sirkulasjonen i muskulaturen som kan gi smerter.

Bilderesultat for computermouse armBilde: City of Ergonomics.com

Sjekk ut denne linken:

Rollermouse

Dersom smertene er der, og du trenger ergonomiske alternativer til den vanlige datamusa, så er dette en bra løsning å sjekke ut. Disse alternativene kan bidra til bedre arbeidsstilling og gi en avlastning for de delene av kroppen som belastes unødvendig mye av muse- og databruken. Du kan finne flere rollermouser og mousetrapper som det kan være vel verdt å investere pengene i. Du investerer samtidig i din egen helse, og kroppen din blir god og glad igjen uten smerter. Jeg vet om flere med belastningsproblemer pga. musebruk og feil arbeidsstilling. Mange av dem har med stort hell gått over til en ergonomisk utformet løsning, og har ikke ønsket å gå tilbake til den gamle datamusa igjen.

Her ser du et eksempel på hvordan en ergonomisk rollermouse kan være. Du kan selv gå inn via lenken over og se de forskjellige alternativene du kan velge blant. De kan faktisk utprøves gratis.

Kjekt å vite om, ikke sant? Ikke noe å tape på det. Kan det løse problemet ditt, så hvorfor ikke?

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med Ergopartner.no og inneholder produktplassering.

4 kommentarer
  1. Jeg har ikke plager av denslags på min jobb, ikke noen plager egentlig. Ikke enda i alle fall, men gode tips for dem som sliter. Kult stasj på innlegget under her.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg